Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
18. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Spisovatelka Karolina Světlá na nás sice z dobových portrétů hledí přísně, ale tato dáma si ve skutečnosti získala srdce obyčejných venkovanů v Podještědí, kde trávila hodně času. Život místních lidí pro ni byl inspirací a jejich příběhy pak literárně zpracovávala. Kromě toho také ráda ochutnávala místní speciality.
Karolina Světlá měla ráda Podještědí
Nejmenovala se ani Karolina, ani Světlá. Pseudonym později zvolila po neteři Karolině a po vesnici Světlá v Podještědí, rodišti svého muže. Narodila se v roce 1830 jako Johanna Rottová do bohaté česko-německé pražské rodiny, kde se dbalo na patřičné vzdělání včetně znalosti jazyků a hry na klavír.
Její život výrazně ovlivnili dva muži. Prvním byl učitel hudby Petr Mužák, za kterého se provdala a který ji přivedl do vlasteneckých kruhů. Tím druhým byl básník Jan Neruda, s kterým prožila bouřlivé milostné vzplanutí, i když zřejmě jen platonické.
Jediná dcera Boženka zemřela ve třech měsících a únikem od reality tak pro Johannu, resp. Karolinu, bylo psaní povídek a románů. A jako inspirace jí sloužily příběhy lidí ve Světlé v Podještědí, kam jezdila na celé léto. Zajímala se o místní tradice a na talíři měla regionální pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
V Praze byla zvyklá na vydatné obědy
Karolina Světlá byla v Praze zvyklá na jídla, která v bohatých domácnostech připravoval personál. Kuchyně 19. století nesla výrazné stopy bavorské a rakouské gastronomie. K tomu přispěla i Magdalena Dobromila Rettigová, která do své kuchařky čerpala recepty právě odtud.
Pokrmy byly tehdy vydatné, bohaté na cukry a tuky. Nejdůležitějším jídlem dne byl oběd, který se často skládal ze zahuštěné polévky, dušeného či pečeného masa s omáčkou, jako příloha se servírovaly brambory nebo knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
V Podještědí se jedlo skromně
Jídelníček chudého kraje na úpatí Ještědu a na Liberecku obecně se odlišoval od toho, na co byla spisovatelka zvyklá z Prahy. Lidé tam byli zvyklí vařit z toho, co si sami vypěstovali a vykrmili v chlívku.
Vařily se samozřejmě polévky, a to husté. Známá je třeba podještědská cibulačka, do které se kromě velkého množství na kolečka nakrájené cibule přidávaly i kousky brambor a zeleniny.
Zapomenout nesmíme na kyselo, polévku z brambor, cibule a hub s chlebovým kváskem, zahuštěnou smetanou a rozkvedlaným vejcem.
Sváteční polévkou pak byla lišácká drůbková. Jak napovídá název, šlo vlastně o kaldoun, doplněný o na másle orestované houby – lišky.
Mohlo by vás zajímat
Carapanda a camprat
Mezi levná jídla z brambor na Liberecku patřily také carapanda či camprat. A co si pod tím máme představit? Carapanda se připravovala ze strouhaných brambor, které se orestovaly na rozpáleném sádle, zalily horkým mlékem a dusily do změknutí, podávala se s kysaným zelím.
Camprat je takový trhanec z bramborového těsta s moukou a vejcem. Camprat si můžete připravit podle tohoto receptu.
Mohlo by vás zajímat
Fleky se zelím a sladké kuře
Oblíbené byly také fleky se zelím, kdy se čerstvé zelí nakrájelo nadrobno, orestovalo na sádle, ochutilo a smíchalo s uvařenými fleky.
A taky si připomeneme jeden masový pokrm, kuře (v tehdejší době spíš slepice) na tymiánu. Slepice se pomalu podusila s tymiánem a zalila sladkou švestkovou omáčkou.
Podještědí Karolině Světlé přinášelo klid a únik před problémy. Proto tam tak ráda jezdila, povídala si a stolovala s místními lidmi.
Náš tip: Pokud máte chuť na nějaké tradiční jídlo, vyzkoušejte podle našeho video receptu staročeskou couračku.
Zdroje informací:
karolinasvetla.cz: Po stopách Karoliny Světlé
agrovenkov.com: Regionální kuchařka
cesky.radio.cz: Soutěž Vaří celý Liberec hledá typické jídlo z Podještědí
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Oblíbená polévka pro zahřátí Gulášové polévky připravujeme z hovězího masa, klobásků, salámu, hlívy ústřičné nebo třeba z fazolí či sójových kostek.… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžete téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
12 nejlepších jídel pro odlehčení jídelníčku: Najezte se a zhubněte!
Máte pocit, že se vám kolem boků během Vánoc… Číst více
Tajemství chuti pravé maďarské gulášové polévky: Kromě kvalitního masa potřebujete i dobrou papriku!
Nejlepší gulášovka je ta ohřívaná! S čerstvým… Číst více
5 tipů na lehké jarní večeře aneb Jak se večer najíst, abyste nehladověli, ale přitom hubli
Hubnete a chcete přitom jíst nejen zdravě, ale i… Číst více
7 nejlepších receptů z telecího masa potěší děti, seniory i rekonvalescenty. Jemné maso chutná výtečně
Nejčastěji bývá k dostání kýta na řízky nebo kližka s kostí zvaná ossobuco. Ta je vhodná na dušení. Místo telecího můžeme v některých receptech… Číst více
Jak hubnou slavní: Ilona Csáková, Laďka Něrgešová i Jan Punčochář sází na přerušovaný půst, ale každý po svém...
Snažíte se na začátku roku shodit nějaká kila?… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
Potravinové banky, charity i místní spolky: Velký přehled, jak a kde přesně můžete po povodních pomoci i kde pomoc sami získat
Jak používat ranou mrkev karotku? Je výtečná v mnoha pokrmech a skvěle se hodí i do moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šťavnatá jablíčka s krustou
Přidáno před 6 minutami
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 8 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno 18. 9. 2024 12:00
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Přečtěte si Zobrazit více
Božena Němcová neuměla moc vařit, pravidelně dostávala jídlo od přátel, bez piva se neobešla a měla ráda i rum
Jak využít zbylé knedlíky: Klasikou je osmažit s vejci, ale dobře poslouží i do salátů, karbanátků nebo nasladko
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů